van Hontem architecten | ARCHITECTUUR DOCUMENTAIRE AVONDEN ACN 8E AVOND - van Hontem architecten

ARCHITECTUUR DOCUMENTAIRE AVONDEN ACN 8E AVOND

08.05.2017

ONGEWONE ONTWERPEN ORGANISATIE PAUL VAN HONTEM

Onder de titel ONGEWONE ONTWERPEN onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen in een achttal thema avonden de invloed van Duurzaamheid op het ontwerpproces.  Het thema van de achtste en tevens laatste avond in deze reeks is DUURZAAMHEID IN DE LEEFOMGEVING en hierin komen alle aspecten van de voorgaande bijeenkomsten, t.w. alternatieve materialen, nieuwe woonvormen, sociale cohesie, circulair bouwen, stedenbouwkundige context, leefomgeving en circulaire economie samen.

Op deze 8e en laatste avond van dit seizoen, zal Ontwerper TON MATTON op zijn eigen (theatrale) wijze zijn visie op een duurzame architectuur en leefomgeving geven. Na zijn studie stadsplanning aan de TU Delft begon Ton Matton in Rotterdam het Bureau Schie 2.0. Met dit bureau hield hij zich bezig met experimentele planning en ruimtelijke ordening met als leidraad het creëren van ‘autarkische architectuurmonumenten’.  Sinds Matton genoeg kreeg van de woonpolitiek in de Nederlandse Suburbia, is een voormalige DDR basisschool in het Duitse Wendorf de basis van het in 2000 opgerichte MattonOffice. Met wisselende gasten probeert Matton hier kleine utopieën te bewerkstelligen. Het werkveld beslaat het ontwerpen van objecten, ecologische stadsplanning en ideeën over de vorming van de maatschappij. In 2008 verscheen de publicatie ‘Surviving the Suburb’ waarin de mogelijkheden van een semi-autarkische levenswijze in suburbia worden onderzocht.  Andere projecten zijn the suburban ark, shiitake kitchen en ‘Type EW/58-E41 Hbl’, een winnend ontwerp voor de prijsvraag De Eenvoud in Almere, een concept waarbij een Oost-Duits jaren 50 huis in Duitsland wordt gemonteerd en in Almere weer wordt opgebouwd. Ook droeg hij met zijn installatie ‘Technical Paradise’ bij aan het Duitse paviljoen op de afgelopen Architectuur Biënnale in Venetië. Zijn bijdrage bestaat uit Improvisations on Urbanity, gebaseerd op zijn laatste boek met de gelijknamige titel.

De avond wordt afgesloten met een muzikale bijdrage van POETRY SONGS – Ria Roerdink en Jan Hoenselaar.

D.d. 9 mei 2017 om 20.00 uur in de Steigerzaal van de Lindenberg, reserveren noodzakelijk via telefoonnummer 024 – 327 3737.

Tags

© 2017 van Hontem architecten - Alle rechten voorbehouden. Disclaimer