van Hontem architecten | Verbouwing De Lindenberg, huis voor de kunsten

Verbouwing De Lindenberg, huis voor de kunsten

Project: 0215 / 0521 / 0532
Periode: 2002-2003 / 2005-2008
Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen, Directie Stadsbedrijven / Gemeente Nijmegen, Directie Inwoners, afdeling Beleid en Realisatie / Stichting De Lindenberg
I.s.m.: Frank Willems architecten (revitaliseringsonderzoek) / Ronald van den Bersselaar interieurarchitect (interieur café)

Revitaliseringsonderzoek

Cultureel centrum De Lindenberg werd in 1972 gebouwd naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Eijkelenboom & Middelhoek, op de plek waar ooit het kasteelachtige bouwwerk van de rijke gashandelaar Hallo stond. Van Hontem architecten heeft de laatste jaren een aantal studies naar De Lindenberg verricht, alsmede enkele verbouwingen ontworpen. In 2002-2003 is in opdracht van de Directie Stadsbedrijven van de Gemeente Nijmegen, en in samenwerking met Frank Willems architecten, een onderzoek uitgevoerd naar de revitaliseringsmogelijkheden van het enigszins verouderde gebouwencomplex. Het Programma van Eisen, opgesteld door de directies van De Lindenberg en het Steigertheater, gaat uit van vier hoofdactiviteiten: kunsteducatie, dans, muziek en theater. Daarnaast is in het plan een aantal algemene ruimtes en de activiteiten van de Kunstuitleen (CBK) en het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) opgenomen. In totaal omvat het Programma van Eisen 7.925 m2 aan activiteiten, exclusief de technische- en ontsluitingsruimtes.

Onderzoek woonbestemming

In 2005 volgt een tweede onderzoek, ditmaal in opdracht van de Directie Inwoners, afdeling Beleid en Realisatie. Uitgangspunten zijn het handhaven van het gebouwencomplex in zijn huidige vorm, het realiseren van het Steigertheater op de plek van de bibliotheek en het vergroten en verplaatsen van de horecafunctie. Verder is de mogelijkheid bekeken om woningen aan het complex toe te voegen. In totaal zijn er drie locaties aangewezen waar woningbouw mogelijk is: aan de zijde van de Ridderstraat, aan de Lindenbergzijde en aan de kant van het Groene Balkon. Bij de eerste twee plekken zijn er woningen op het bestaande gebouw gesitueerd. Aan de Groene Balkonzijde kan er een nieuw bouwdeel worden ontwikkeld van tien woonlagen. Op deze wijze zullen er in totaal 43 appartementen aan het gebouw kunnen worden toegevoegd.

Steigerzaal / Grand café

In de periode 2005-2008 is in opdracht van de Stichting De Lindenberg een deel van de eerdere onderzoeksplannen uitgewerkt en gerealiseerd. In de voormalige bibliotheekruimte komt het Steigertheater met een zaal van 135 zitplaatsen (Steigerzaal). Tevens wordt een koppeling gemaakt met de Karolingenzaal. Toegevoegd wordt grand café No 23 met een restaurant, een grote foyerruimte, een bar en een mogelijkheid voor (kleine) optredens. Het café is op een centrale plaats in het gebouw gesitueerd, zodat er een relatie met alle activiteiten van De Lindenberg mogelijk is. De inrichting ervan is ontworpen door Ronald van den Bersselaar interieurarchitect. Tevens is de binnenplaats gereconstrueerd en is er aan de kant van het Valkhof een extra entree en terrasruimte toegevoegd.

© 2015 van Hontem architecten - Alle rechten voorbehouden. Disclaimer