van Hontem architecten | Prijsvraag Het Rode Dorp / De Romein, Nijmegen

Prijsvraag Het Rode Dorp / De Romein, Nijmegen

Project: 9517 / 9817 / 9940
Periode: 1995-2003
Opdrachtgever: Wilma Bouw BV. / Woningbouwvereniging De Gezonde Woning

Begin jaren ’90 ontstaan er plannen om de sterk verouderde woningen in Het Rode Dorp, in Nijmegen-Oost, af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Hiervoor wordt door  woningbouwvereniging De Gezonde Woning (nu: Standvast Wonen) een prijsvraag uitgeschreven. De Gezonde Woning, bewoners en de Gemeente Nijmegen kiezen voor het door Paul van Hontem samen met Wilma Bouw ontwikkelde plan.

Het plan omvat 269 woningen in diverse types. Behalve de gebruikelijke sociale woningbouw is voor het eerst in Nijmegen een deel vervangen door 15% koopwoningen. Het grootste deel bestaat uit eengezinswoningen (162), waarbij gevarieerd is met straatgericht en tuingericht wonen. Verder zijn er 16 woningen met een ‘kangoeroeverbinding’ opgenomen, met op de begane grond een invalidenwoning, die desgewenst in verbinding gebracht kan worden met de erboven liggende woning. De 18 portieketagewoningen in het plan zijn bedoeld voor ouderen. In dit woningtype is een ‘wisselkamer’ geïntroduceerd, die als aanvullende woon-/keukenruimte of als aparte studeer- of logeerkamer gebruikt kan worden.

Als laatste onderdeel van het plan is gebouw De Romein tot stand gekomen, met een combinatie van huur- en koopappartementen rond een gesloten binnentuin. Tevens is een aantal aangepaste woningen in het project opgenomen, gecombineerd met starterswoningen op de verdieping.

Van de oorspronkelijke bewoners van Het Rode Dorp is meer dan 50% naar de nieuwbouw teruggekeerd.

© 2015 van Hontem architecten - Alle rechten voorbehouden. Disclaimer