van Hontem architecten | House of Words and Water

House of Words and Water

Project: 1 m2 huis
Periode: 2013
Opdrachtgever: Paul van Hontem / Ria Roerdink
I.s.m.: Ria Roerdink

Een huis is pas echt duurzaam als het zo klein mogelijk is, want dat betekent minder bouwmaterialen en minder energiekosten. Daarom ontwierp de in Laos geboren en nu in Duitsland woonachtige van Bo-Le Mentzel een huis met slechts één vierkante meter woonoppervlak. Van Bo-Le Mentzel, zelf een vluchteling, vindt dat iedereen een huis moet kunnen hebben, dat bovendien kan staan waar de bewoner dat wil.

Het 1 m2 huis van kunstenaar Ria Roerdink en architect / stedenbouwkundige Paul van Hontem is 15 cm hoger dan het ontwerp van van Bo-Le Mentzel, omdat in Nederland de mensen in het algemeen wat langer zijn. De basisconstructie is gemaakt van gebruikt hout. Verder zijn er een toegangsdeur en een luifel en kan een deel van het dak opengezet worden. In rechtopstaande toestand kan via twee schuifjes een zitgedeelte vastgezet worden. Ook kan het werktafeltje gefixeerd worden door middel van een haak en een oog.
Wanneer het huis wordt gekanteld, kan er in geslapen worden; de luifel wordt de toegang tot de slaapruimte. Aan de binnenkant is aan een deel van het dak en aan de achterwand een matras bevestigd. Om het huis makkelijk te kunnen kantelen zijn er twee handgrepen aan de achterzijde aangebracht.

Het ‘House of Words and Water’ heeft wielen en is dus makkelijk verplaatsbaar. Het is een duurzaam huis waarin je kunt zitten, schrijven of slapen en dat je naar jouw ideale plek aan het water kunt rijden om er te (dag-)dromen.

© 2015 van Hontem architecten - Alle rechten voorbehouden. Disclaimer