van Hontem architecten | ARCHITECTUUR DOCUMENTAIRE AVONDEN ACN zesde avond - van Hontem architecten
Alejandro-Aravena

ARCHITECTUUR DOCUMENTAIRE AVONDEN ACN zesde avond

06.03.2017

ONGEWONE ONTWERPEN  ORGANISATIE PAUL VAN HONTEM

Onder de titel ONGEWONE ONTWERPEN onderzoekt het Architectuurcentrum Nijmegen in een achttal thema avonden de invloed van Duurzaamheid op het ontwerpproces. Het gebruiken van alternatieve materialen, maar ook woninggrootte, uitbreidbaarheid, alternatieve woonvormen, sociale cohesie, zelf doen, circulair bouwen en circulaire economie zijn de belangrijkste kenmerken van het nieuwe ontwerpproces.

De avond bestaat uit twee delen. In het eerste deel zal Patrick Schreven een aantal projecten van Orga Bouw toelichten en in het tweede deel kijken wij naar de architectuur van
Alejandro Aravena in een presentatie van Koen Geraerdts van atelier Herbestemming uit Nijmegen.

Orga Bouw wil de bouwwereld een omslag laten maken; van traditioneel en grondstoffen verslindend naar duurzaam, ecologisch en circulair. Het is volgens Orga Bouw de taak van de bouwer zo duurzaam mogelijk te werken bij het realiseren van een gebouw en duurzaam bouwen is belangrijk voor het behoud van Natuur en Mens. Orga Bouw maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen en werkt nauw samen met de opdrachtgever en architect. De gebruiker woont, werkt en leeft uiteindelijk gezond, comfortabel en energiezuinig. De kracht van Orga Bouw zit in het combineren van ecologische oplossingen met slimme bouwmethoden. Tevens leidt Orga Bouw de verschillende bouwpartners op in dezelfde ecologische denkwijze. Een ecologische aanpak is niet alleen van belang bij nieuwbouw. Ook het gezond maken van je huis of je werkomgeving door een ecologische renovatie is nuttig. Het op deze manier ecologiseren van bestaande woningbouw is van even grote ecologische waarde als het bouwen van en nieuwe laagenergiewoning of passiefhuis. Patrick Schreven zal een aantal gerealiseerde projecten toelichten.

In 2016 ontvangt de Chileense architect Alejandro Aravena de prestigieuze Pritzker Architectuur Prijs. De Pritzker Architectuur Prijs is een sinds 1979 jaarlijks toegekende architectuurprijs die wordt beschouwd als de Nobelprijs van de architectuur en o.a. Frei Otto (2015), Jean Nouvel (2008) en Rem Koolhaas (2000) zijn eerdere winnaars. Tevens is Aravena in 2016 de curator van de Architectuur biënnale in Venetië. Aravena behaalt zijn architectuurdiploma aan de universiteit van Chili en richt in 1994 zijn eigen bureau op. Op zijn professionele palmares staan onderwijsgebouwen, institutionele en openbare gebouwen, musea, huizen en bijzondere huisvestingsprojecten met een sterk sociale context. In 2001 richt Aravena Elemental op, een non-profit organisatie met maatschappelijke belangen, die werkt aan projecten inzake infrastructuur, vervoer, openbare ruimte en vooral sociale huisvesting. De universiteit van Chili en COPEC (Chileense Oliemaatschappij) zijn de partners van Elemental. Koen Geraerdts van Atelier Herbestemming uit Nijmegen zal een aantal projecten van Aravena nader toelichten.

D.d. 7 maart 2017 om 20.00 uur in de Steigerzaal van de Lindenberg, reserveren noodzakelijk via telefoonnummer 024 – 327 3737.

foto van Alejandro Aravena

© 2017 van Hontem architecten - Alle rechten voorbehouden. Disclaimer